Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

ΕΣΕΙΣ ΠΟΣΟ ΕΛΑΦΡΙΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ;







Ο τρόπος μαγειρέματος παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στο πόσο υγιεινό είναι ένα γεύμα. Μπορεί να επιλέγουμε υγιεινές τροφές όπως για παράδειγμα ψάρι ή λαχανικά τι γίνετε όμως αν επιλέξουμε να τα τηγανίσουμε ;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι μαγειρέματος τηγάνισμα, βράσιμο, ψήσιμο, στον ατμό ,στο φούρνο. Όταν ένα τρόφιμο τηγανίζετε δεσμεύει μεγάλη ποσότητα λαδιού με αποτέλεσμα να είναι πολύ λιπαρό. Δεν έχει σημασία αν το τρόφιμο είναι ψάρι, κοτόπουλο, πατάτα ή λαχανικά….. όταν το τηγανίζουμε γίνετε ανθυγιεινό, λιπαρό και με πολλές θερμίδες.

Ας δούμε μερικές συμβουλές για να μαγειρεύουμε πιο ελαφριά και υγιεινά…….

  •  Είναι γνωστό ότι οι παλιές κυρίως μαγείρισσες χρησιμοποιούν άφθονο ελαιόλαδο κατά το μαγείρεμα τους . Περιορίστε τη χρήση ελαιολάδου στη μία κουταλιά / μερίδα.
  •  Κάντε τα λαχανικά σας αχνιστά.
  •  Στις σούπες και τα όσπρια προσθέστε το ελαιόλαδο αφού κλείσετε το μάτι της κουζίνας.
  •  Όταν μαγειρεύεται κρέας ή ψάρι στο φούρνο χρησιμοποιείστε λαδόκολλα ώστε να αποφύγετε την χρήση βουτύρου ή λαδιού. Προσθέστε λίγο ελαιόλαδο λίγα λεπτά πριν ολοκληρώσετε το μαγείρεμα.
  •  Αποφύγετε το βούτυρο στα μακαρόνια. Προσθέστε λίγο ωμό ελαιόλαδο.
  •  Μην τηγανίζετε τα κεφτεδάκια ή το σνίτσελ. Προθερμάνετε για λίγη ώρα το φούρνο σε υψηλή θερμοκρασία και έπειτα βάλτε τα να ψηθούν. Δοκιμάστε το και θα δείτε ότι είναι εξίσου νόστιμα.
  •  Το λίπος από το κρέας, καθώς και η πέτσα από το κοτόπουλο πρέπει να αφαιρούνται ΠΡΙΝ το μαγείρεμα εάν θέλετε το γεύμα σας με όσο το δυνατόν λιγότερο λίπος. Υπάρχει βέβαια και η λύση να αγοράζουμε φιλέτα κάτι που όμως δεν είναι πάντα εφικτό.
  •  Συνοδεύετε το ψάρι, το κρέας ή το κοτόπουλο με χόρτα εποχής ή με ψητά λαχανικά και περιορίστε την κατανάλωση ρυζιού και πατάτας.
  •  Βάλτε στην κουζίνα σας μεγάλη ποικιλία μπαχαρικών ώστε να δίνετε ωραίες και ξεχωριστές γεύσεις στα φαγητά σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου