Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

ΣΟΚΟΛΑΤΑ: ΩΦΕΛΙΜΗ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ Ή ΟΧΙ ;








Σίγουρα θα έχετε ακούσει ότι η σοκολάτα κάνει καλό στην υγεία είναι πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και γενικά ότι η κατανάλωση της μας προσφέρει πολλά οφέλη. Διάφορες έρευνες έχουν δείξει ότι πιθανόν η κατανάλωση σοκολάτας να προλαμβάνει την υπέρταση και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.






ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΟΜΩΣ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΤΙ ΟΧI ;

Όλες αυτές οι έρευνες βασίζονται στις ωφέλιμες ιδιότητες που έχει το κακάο και πιο συγκεκριμένα βασίστηκαν σε μελέτες ωμού και ακατέργαστου κακάο που δεν είχε υποβληθεί σε επεξεργασία με υψηλή θερμοκρασία ή χημικά, ή σε μαύρη σοκολάτα που δεν έχει γάλα ή γαλακτοκομικά προϊόντα. Θα πρέπει λοιπόν αρχικά να διαχωρίσουμε στο μυαλό μας τη σοκολάτα από το κακάο μιας και διατροφικά δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους αν και οι περισσότεροι στο μυαλό μας τα έχουμε συνδέσει σαν το ίδιο πράγμα.

ΤΙ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟ ΚΑΚΑΟ ΠΟΥ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΤΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ;

Οι κόκκοι του κακάο φυτρώνουν στο κακαόδεντρο επομένως μιλάμε για ένα φυσικό φυτικό προϊόν.  Η σκόνη του κακάο περιέχει περίπου τη διπλάσια ποσότητα αντιοξειδωτικών από το κόκκινο κρασί και τριπλάσια από το πράσινο τσάι. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες προστατεύουν τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες και έτσι προφυλάσσουν  το σώμα μας και ευνοούν την καλή υγεία. Επίσης το κακάο είναι καλή πηγή των ιχνοστοιχείων μαγνήσιο, θείο, ασβέστιο, σίδηρο, χαλκό, ψευδάργυρο, κάλιο αλλά και κάποιων βιταμινών του συμπλέγματος Β.
Η σοκολάτα αντίθετα είναι ένα μείγμα λίπους και ζάχαρης, και επομένως ένα διατροφικά κενό τρόφιμο.  Εάν κοιτάξετε τις ετικέτες τροφίμων των περισσότερων προϊόντων σοκολάτας, το πιο πιθανό είναι να δείτε τη ζάχαρη στα πρώτα συστατικά, που σημαίνει ότι περιέχει περισσότερη ζάχαρη σε σύγκριση με τα υπόλοιπα υλικά, συμπεριλαμβανομένου του κακάο. Είναι γνωστό ότι η επεξεργασμένη ζάχαρη συνεισφέρει σε πολλές παθολογικές καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένου καρδιαγγειακών επεισοδίων, οστεοπόρωση, διαταραχές ινσουλίνης και γλυκόζης του αίματος όπως ο διαβήτης, διαταραχές της διάθεσης, διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος, φλεγμονώδεις καταστάσεις, τερηδόνα, μυκητιάσεις και ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών.

ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΤΙ Η ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΔΡΑ ΩΣ ΑΝΤΙΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΟ ;
Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες η σοκολάτα βελτιώνει τη διάθεση και δρα αντικαταθλιπτικά γιατί περιέχει μικρές ποσότητες φαινυλαιθυλαμίνης, η οποία είναι μια ουσία που δρα θετικά στο νευρικό σύστημα, και έτσι αποβάλλει το στρες και διεγείρει τις λειτουργίες του εγκεφάλου. Όταν τρώμε σοκολάτα απελευθερώνονται από τον εγκέφαλο οι ουσίες ενδορφίνη και σεροτονίνη που έχουν αναλγητικές ιδιότητες και βελτιώνουν τη διάθεση.
Και πάλι όμως αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι λέγοντας σοκολάτα εννοούμε την μαύρη σοκολάτα ή την κουβερτούρα που περιέχει κυρίως κακάο και όχι ζάχαρη και χρωστικές ή αρωματικές ουσίες.

ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΑΦΟΒΑ ;
Εφόσον κάνουμε τη σωστή επιλογή μιας μαύρης σοκολάτας ή κουβερτούρας που πιθανόν να περιέχει και κάποιους ξηρούς καρπούς που περιέχουν και αυτοί ιχνοστοιχεία με διατροφική αξία όπως φουντούκια ή αμύγδαλα  μπορούμε να πούμε ότι η κατανάλωση της έχει ωφέλιμες ιδιότητες για τον οργανισμό μας. Αρκεί βέβαια να θυμόμαστε ότι παρ΄ όλες τις ευεργετικές ιδιότητες περιέχει αρκετές θερμίδες οπότε για άλλη μια φορά ισχύει ότι όλα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.

Επίσης μια καλή επιλογή είναι ένα  φλιτζάνι ρόφημα κακάο που θα φτιάξετε μόνοι σας στο σπίτι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου